Jazyk: cz Dnes je čtvrtek 25. dubna, svátek má Marek | Právě je 5:52 | login: heslo:
zpět na seznam koncertů

Detaily koncertu

Ne 11. dubna 2010, 17:00 Praha - Žižkov

Repertoár:

  • Haydn J. - Stvoření

Obsazení:

Exkluzivní koncert na Žižkově: Joseph Haydn - Stvoření
Aktuality | 23.02.2010


Na druhou velikonoční neděli 11. dubna 2010 se v 17 hodin uskuteční v kostele sv. Prokopa velkolepý a jedinečný koncert výjimečného díla světového hudebního skladatele Josepha Haydna s názvem Stvoření. Publiku se představí nejen Filharmonie Hradec Králové v plné sestavě, ale také dva pěvecké sbory (z Německého Wiesbaden a z moravského Blanska), a čtyři operní sólisté.
Vstuúpenky je možné zakoupit v kostelích katolické farnosti na Žižkově, v kanceláři farnosti v úředních hodinách a přes internet na emailové adrese m.szabo@email.cz.


Toto velkolepé dílo napsal Haydn v roce 1798 při svém pobytu v Anglii. Po svém prvním provedení ve vídeňském Burgtheatru se hned zařadilo mezi nejúspěšnější autorova díla vůbec. Oratorium rozdělil Haydn podle haendlovského vzoru na velké tři části, v prvních dvou se představuje samotné stvoření světa, v třetí pak život v ráji. Úlohu tradičního vypravěče („historicus“) přidělil třem archandělům: Gabrielovi (soprán), Arielovi (tenor) a Rafaelovi (bas), přičemž v jejich partech použil i biblický text. Dalšími postavami jsou obyvatelé ráje Adam a Eva. Doplňující a přitom velmi důležitou úlohu zastává i sbor.
Hudba Stvoření se nese v Haendlově duchu, ale ne v jeho stylu. Pětašedesátiletý Haydn byl příliš velkou osobností a velmi zkušeným skladatelem, než aby napodoboval svého velkého předchůdce. Společná pro ně je však prostota a bezprostřednost výpovědi a skvělá, ale přitom neobyčejně volná konstrukce sklady, nenucená přirozenost v pořadí i vzájemném pronikání sólových a sborových i orchestrálních částí i jejich úzká spojitost s textem.
Úvodní zobrazení chaosu vystřídá slavné a působivě instrumentované místo při slovech „a bylo světlo“, kde jednoduchý akord C dur vyvolává skvělý efekt. Celý druhý den stvoření zobrazuje hlavně orchestr, kde se objevuje množství nejrozmanitějších obrazů přírody: bouřka, déšť, sníh, krupobití, moře, hory, řeky (třetí den) – východ slunce, putující měsíc (čtvrtý den). Při pátém dni se v instrumentálních hlasech objevuje ptačí zpěv a šestý den celý zvěřinec, když archanděl Gabriel zpívá své vyprávění nazývané „zoologickou árií“. Třetí část oratoria, život v ráji, se nese pak zcela v romantickém duchu.

Vystoupí:
Projektchor Marktkirche Wiesbaden (dirigent Thomas Frank)
Pěvecký sbor Rastislav Blansko (řídí Jaroslav Martinásek)
Filharmonie Hradec Králové (ředitel Václav Derner)
Sólisté: Jana Sibera - soprán
Václav Sibera – tenor
Roman Janál – baryton
Jaromír Nosek – bas

V tomto nastudování bude toto oratorium poprvé provedeno ve Wiesbadenu 20. 3. 2010, v České republice pak 10. 4. 2010 v Hlinsku a 11. 4. 2010 v Praze 3 v kostele sv. Prokopa.
Organizátorem pražského vystoupení je Římskokatolická farnost u kostela sv. Prokopa v Praze 3 pod vedením Miloše Szabo. Koncert se uskuteční v 17 hodin a aspiruje na hudební událost pražského Žižkova roku 2010.



Autor: Miloš Szabo
Zákaz použití jakýchkoliv materiálů bez souhlasu smíšeného pěveckého sboru Rastislav Blansko.
© 2006 - 2024 by Rastislav Blansko