Jazyk: cz Dnes je čtvrtek 25. dubna, svátek má Marek | Právě je 19:17 | login: heslo:
zpět na seznam koncertů

Detaily koncertu

So 5. ledna 2008, 21:00 Řím, Itálie - Basilica dei Santi Giovanni e Paolo al Celio

Repertoár:

  • Brixi F. X. - MISSA PASTORALIS
  • Ryba J. J. - ČESKÁ VÁNOČNÍ MŠE
  • Stecker K. - KOLEDA

Obsazení:

Soprán: Lucie Slepánková
Alt: Jana Wallingerová
Tenor: Zoltán Korda
Bas: Jan Šťáva
Orchestr: Czech Virtuosi
Varhany: Jan Král
Diriguje: Jaroslav Martinásek
2008

http://www.czech.cz/cz/ceske-listy/ceska-kultura-v-zahranici/koncerty-ceske-vanocni-hudby-v-rime/

Koncerty české vánoční hudby v Římě

Ve dnech 4. a 5. ledna 2008 se uskutečnily dva velké koncerty české vánoční hudby v bazilikách San Bartolomeo all´Isola a Santi Giovanni e Paolo.

Hlavním organizátorem této významné prezentace české hudby byl ZÚ Vatikán. Účinkovali orchestr Czech Virtuosi, pěvecký sbor Rastislav Blansko a sólisté – soprán Lucie Slepánková, mezzosoprán Jana Wallingerová, tenor Zoltán Korda a bas Jan Šťáva jun.

Na programu byly: František Xaver Brixi – Missa Pastoralis pro smyčcový orchestr, sóla a sbor; Jakub Jan Ryba – Česká mše vánoční „Hej mistře“ pro orchestr, sóla a sbor; České vánoční písně a koledy.

Obě vánoční mše byly v Římě uvedeny historicky vůbec poprvé.

Koncert v bazilice San Bartolomeo all´Isola se konal 4. ledna k 15. výročí vzniku samostatné České republiky a byl hojně navštíven – bazilika byla zcela zaplněna. Mezi významnými hosty a posluchači byli mj. kardinál Giovanni Coppa, bývalý apoštolský nuncius v Československu a České republice v letech 1990 až 2000, dále Mons. Gabriele Caccia ze Státního sekretariátu Svatého stolce, velvyslanci Argentiny, Chile, Chorvatska, Dominikánské republiky, Spolkové republiky Německa, zástupce velvyslance Slovenské republiky, představitelé politických a hospodářských kruhů Italské republiky a řada dalších význačných osobností.

Koncert v bazilice Santi Giovanni e Paolo se uskutečnil 5. ledna v rámci festivalu Grande Musica in Chiesa. Posluchačů přišlo přes deštivé a nepříznivé počasí na dvě stovky.

Před koncertem se uskutečnilo setkání organizátorů festivalu Grande Musica in Chiesa Dr. Mariacarla Menaglia a jejího týmu s dirigentem a sólisty za účasti velvyslance.

Výkony orchestru, sboru i sólistů byly vynikající a publikem vysoce oceněny.
Zákaz použití jakýchkoliv materiálů bez souhlasu smíšeného pěveckého sboru Rastislav Blansko.
© 2006 - 2024 by Rastislav Blansko