Jazyk: cz Dnes je sobota 20. dubna, svátek má Marcela | Právě je 4:52 | login: heslo:
zpět na seznam koncertů

Detaily koncertu

Ne 20. listopadu 2022, 18:00 Brno katedrála

Repertoár:

  • Mozart W. A. - Velká mše c moll
  • Rejcha A. - TE DEUM LAUDAMUS

Obsazení:

Soprán: Eva Benett
Alt: Marie Svobodová
Tenor: Jakub Koś
Bas: David Nykl

Orchestr Katedrály Petrov
Dirigují Jaroslav Martinásek a Petr Kolař

Vstupenky 200,-- Kč v TIC Brno
(nebo na místě 40 minut před začátkem)

V neděli 4. prosince 2022 v 10.30 hodin bude v katedrále sv. Petra a Pavla slavena děkovná bohoslužba při příležitosti 245. výročí založení Biskupství brněnského. Již 20. listopadu 2022 v 18.00 hodin zazní na Petrově k výročí založení biskupství slavnostní koncert.


O brněnské diecézi
Dne 5. prosince roku 1777 vydal papež Pius VI. zvláštní bulu, kterou povýšil olomoucké biskupství na arcibiskupství, a jemu podřízené nové Biskupství brněnské s ním mělo vytvořit moravskou církevní provincii. Tehdy rovněž plánované opavské biskupství na své založení z politických důvodů čekalo více než dvě stě let, až do 30. května 1996.
Prvním brněnským biskupem byl jmenován hrabě Matyáš František Chorinský z Ledské, probošt brněnské kapituly a pomocný biskup olomoucký. Od té doby se na brněnském biskupském stolci vystřídalo dalších třináct sídelních biskupů. Současným brněnským, biskupem, v pořadí čtrnáctým, je Mons. Pavel Konzbul.
V době svého vzniku měla brněnská diecéze sto jednapadesát farností rozdělených do osmnácti děkanství. Dnes ji tvoří ve dvaceti děkanátech čtyři sta padesát farností, o které pečuje 314 kněží – 242 diecézních a 72 řeholních (údaje k 1. 11. 2021). V České republice je v současnosti brněnská diecéze počtem farností největší a svou rozlohou třetí nejrozsáhlejší. Patrony hlavního diecézního chrámu, katedrály v Brně na Petrově, stejně jako patrony celé brněnské diecéze, jsou apoštolové sv. Petr a Pavel.
Velkou událost prožila brněnská diecéze v roce 2009 - Svatý otec Benedikt XVI. byl prvním papežem, který ji navštívil. V neděli 27. září slavil na tuřanském letišti bohoslužbu společně s více než sto dvaceti tisíci poutníky od nás i ze zahraničí..
Zákaz použití jakýchkoliv materiálů bez souhlasu smíšeného pěveckého sboru Rastislav Blansko.
© 2006 - 2024 by Rastislav Blansko