Jazyk: cz Dnes je pátek 19. dubna, svátek má Rostislav | Právě je 19:35 | login: heslo:
zpět na seznam koncertů

Detaily koncertu

Čt 9. listopadu 2017, 11:45 Wiesbaden, Waldsassen

Repertoár:

  • Puccini G. - Messa di Gloria
  • Mendelssohn - Bartholdy F. - ELIAS

Obsazení:

Sobota 11. 11. 2016, Marktkirche Wiesbaden:
G. Puccini: Messa di Gloria
+ operní díla
Sólisté:
Jessey-Joy Spronk NL - soprán
Mauro Pagano IT - tenor
Juri Batukov RUS - baryton

Sbory: Marktkirche Wiesbaden, Rastislav Blansko
Orchestr: Filharmonie Hradec Králové
Diriguje: Thomas J. Frank

RASTISLAV ve Waldsassenu - Velký podzimní koncert - 50. výročí tradice koncertních řad v bazilice

Neděle byla zvláštní událostí - tímto dobře navštíveným podzimním koncertem bylo oslaveno 50. výročí tradice koncertů v bazilice. K provedení přichází oratorium Eliáš, op. 70, od Felixe Mendelssohna Bartholdyho. Dvě a půl hodiny sváteční hudby s orchestrem Czech Virtuosi, sbory baziliky Waldsassen a Rastislavem Blansko stejně tak se šesti sólisty jsou vhodnou volbou pro tuto oslavu. Sólistmi byli Ira Maria Scholz (soprán), Lori Liebelt (alt) - pozn. red. nahradila nemocnou Giselou Schubert, Jan Petryka (tenor, pater Romanos Werner (bas), stejně tak Gisela Malzer (soprán II) a Christine Kohl (alt II).
Oratorium na slova Starého Zákona začíná klatbou Eliášovou, který hovoří jménem Božím. Následující ouvertura provedená orchestrem pod vedením Andrease Sagstettera hned ukazuje svou třídu. Stylově čistá, s vyváženými rejstříky a nádhernou souhrou je tato předehra posluchačským bonbónkem. Velký sbor vůbec za orchestrem nezaostává. Zářicí soprány, jemné alty, překrásné tenorové hlasy a působivý bas tvoří homogenní, plně znějící těleso, které Sagstetter precizními gesty vede k velké gradaci nebo zjemnění.
Sólisté ze sebe v áriích, recitativeh, sólisticky, v duetech, tercetech nebo kvartetech vydávají to nejlepší. Páter Romanos Werner (bas) začíná skvěle. Mohutným hlasem, působivě a dobrou artikulací zpívá Eliáše. Přece jen ale v průběhu opuletního díla přichází ke svým hranicím. Hluboké polohy jsou tišší a ne všechny tóny jsou v dobré intonaci. Jan Petryka (tenor) nadchl bezvadným, působivým zpěvem. Ira Maria Scholz ukazuje čistí a intezivní sopránový hlas. Stejně tak Gisela Malzer (soprán II) a Christine Kohl (alt II). Američanka Lori Liebelt (alt) zpívá stylově citlivě, hloubavě a dramaticky. Jen zřídka je znát, že němčina není její mateřskou řečí. Zvláště vyzdvihujeme sopránový duet a andělský tercet sopranistek "Zdvihni své oči vzhůru".
Po úžasném závěrečném sboru nebere potlesk konce. Následují ovace ve stoje pro umělce za jejich působivé provedení.

RASTISLAV v německém Wiesbadenu - recenze koncertu 11. 11. 2017 v katedrále Marktkirche

Překlad:
... hlavním dílem byla Messa od G. Pucciniho... plnou usebraností zpíval sbor, v prostoru byla citelná éterická atmosféra, a pomale stoupající intenzita. Interpreti rozsvítili Pucciniho mši plnou zvukovou barevností. Tryskající lehkost byla citelná v Gloria, dramatičnost a tajemnost v Credu. Vystupňované hudební gesto bylo elegantně zjemňováno. Komplexně sbor a orchestr zprostředkovaly zvukové přechody. Jako sólisté přesvědčili tenorista Mauro Pagano a barytonista Juri Batukov. Ztvárnění účinkujícími přetékalo energií, interpetace byla velmi přesná. Spiritualita a zprostředkovaná radost se staly hmatatelnými... Juri Batukov a sbor předvedli skvostné finále.


* * * * * * * * *

Neděle 12. 11. 2017, Bazilika Waldsassen:
Slavnostní "Velký podzimní koncert" u příležitosti 50. výročí tradice koncertních řad v bazilice
F. Mendelssohn-Bartholdy: Eliáš
Sólisté:
Ira Maria Scholz - soprán
Gisela Schubert - alt
Jan Petryka - tenor
Pater Romanos Werner - bas

Sbory: Basilikachor Waldsassen, Rastislav Blansko
Diriguje: Andreas Sagstetter
Zákaz použití jakýchkoliv materiálů bez souhlasu smíšeného pěveckého sboru Rastislav Blansko.
© 2006 - 2024 by Rastislav Blansko