Jazyk: cz Dnes je středa 24. dubna, svátek má Jiří | Právě je 3:43 | login: heslo:
zpět na seznam koncertů

Detaily koncertu

Čt 30. března 2017, 12:30 Výjezd Německo, Wiesbaden - Marktkirche

Repertoár:

  • Mozart W. A. - Velká mše c moll

Obsazení:

Evangelický kostel Marktkirche
sobota 1. 4. 2017, 19.00

Deborah Lynn-Cole (Sopran I)
Diana Schmid (Sopran II)
Christian Rathgeber (Tenor)
Thomas Gropper (Bariton)

Orchestr: Kammer Philharmonie Rhein-Main
Diriguje: Thomas J. Frank

Z PERA KRITIKA KE KONCERTU VE WIESBADENU 1. 4. 2017

Překlad kritiky od Manuela Wendy:
"Komorní filharmonie Rhein-Mein" uvedla ve wiesbadenské Marktkirche Mozartovu "Mši c-moll"
Wiesbaden - Syrovou krásu spojuje hra houslí v něžnost a dojetí: V kostele Marktkirche Komorní filharmonie Rhein-Main pod vedením Thomase J. Franka Symfonií g-moll, op. 6, č. 6, od Johanna Christiana Bacha zahajuje koncert, v jehož středu stojí velké duchovní dílo W. A. Mozarta. Sbor při Marktkirche pokračuje ve spolupráci s českým sborem Rastislav Blansko, který znovu přijel do Wiesbadenu se svým sbormistrem Jaroslavem Martináskem.
Kompozičně torzo
Mozartova Velká mše c-moll zůstala kompozičně jako torzo. Thomas J. Frank se rozhodl pro provedení použít zkompletované vydání od amerického muzikologa a klavíristy Roberta D. Levina, které bylo původně provedeno v roce 2005. Pod T. J. Frankem zazněla mše ve své bohatosti a své dvojznačnosti - měla by být založena nábožensky, některé sólové pasáže jsou spíše operního charakteru. Z hluboké pohříženosti se vypíná "Kyrie" skrz strach do nesmírné hrůzy, což zde bylo citelně provedeno. Vnímavý zpěv sopranistky Deborah Lynn Colle. Majestátný a horlivý začátek v "Gloria" - zpěv sboru zaplnil chrám. Právě zde bylo závažné napětí prolomeno.
Dynamické stupňování obou sborů
Pod Frankem dokázaly sbory Rastislav Blansko a Sbor při Marktkirche stále více razantně a dynamicky stupňovat, často vznikla velkolepá symbióza s Komorní filharmonií Rhein-Main, zpěv a orchestrální party se navzájem prolínaly.
Kvarteto sólistlů - Deborah Lynn Cole a Diana Schmid (sopranistky), Christian Rathgeber (tenor) a Thomas Gropper (baryton) doplnil lesk: Povedl se sopránový duet "Domine Deus" - nade vše dojemný, v tenorovém sóle "Et in spiritum sanctum" byly skutečně použity mezi sebou teatrální a duchovní prvky. Slavnostně a mysteriózně působila část "Sanctus".
Thomas J. Frank rozžehnul vydání mše od Roberta D. Levina. Velmi působivé je, jak svou podrobnou metodou zvládl absolvování tohoto díla. V Marktkirche bylo v "Crucifixus" s důsledností pochopeno utrpení Kristovo, "Agnus Dei" bylo úžasné. Posluchači odměnili interprety nadšenými ovacemi.
Zákaz použití jakýchkoliv materiálů bez souhlasu smíšeného pěveckého sboru Rastislav Blansko.
© 2006 - 2024 by Rastislav Blansko