Jazyk: cz Dnes je pátek 19. dubna, svátek má Rostislav | Právě je 6:36 | login: heslo:
zpět na seznam koncertů

Detaily koncertu

So 19. března 2016, 19:00 Wiesbaden, Marktkirche (SRN)

Repertoár:

  • Verdi G. - Requiem

Obsazení:

Obsazení:
Isabelle Ange (Sopran)
Qing Ying Du (Mezzo)
Sergey Naida (Tenor)
Andrey Valiguras (Bass)

Filharmonie Hradec Králové

Chor der Marktkirchengemeinde Wiesbaden
RASTISLAV Blansko

Thomas J. Frank

Verdiho Requiem v Marktkirche Wiesbaden nadchlo vášnivou intenzitou a strhujícím utrpením

Překlad článku Richarda Hörnickeho z deníku Wiesbadener Kurier:
Frankovo zalíbení k dílům Verdiho a zcela všeobecně k operní hudbě se ukázalo již při dřívějším koncertě v Marktkirche, na němž zazněla mnohá operní díla Verdiho. Takže nyní opět Requiem italského skladatele v interpretaci s vroucí intenzitou a strhujícím utrpením.
Diriguje Thomas Frank
Znovu můžeme zaregistrovat, že německo-česká spolupráce sboru při Marktkirche se sborem Rastislav Blansko (sbormistr Jaroslav Martinásek) a s Filharmonií Hradec Králové může dát našemu městu významné hudební akcenty. Oba sbory prezentovaly výborné podání, orchestr se svými krásnými nástrojovými sóly v nich měl rovnocenného partnera. Vše pod agilní, přesnou a citlivou taktovkou dirigenta Thomase J. Franka.
Tak dosáhly části díla své váhy – dramatické části ve výkřiku zoufalství „Dies Irae“, lyricky rozjímavé Offertorium, stejně tak zářící propracované polyfonické pasáže – fugy a a-cappella části. Vše odráželo snahu skladatele vztažmo k jeho osobním osudovým ranám (zde především smrt oblíbeného Verdiho libretisty Alessandra Manzoniho).
Dobří instrumentalisté
K excelentě připraveným sborům a výborně hrajícím instrumentalistům přistoupili také sólisté. Také o nich se zmiňujeme jen v dobrém. Na prvním místě jmenujme Isabellu Ange s nádherným stříbřitě zářícím sopránem s jemnými vysokými tóny. Také měkký plynoucí krásný altový hlas očekávané Ley Qin Messner, velmi světlý témbr, precizně zazpívaný tenor Sergeye Naydy a stejně tak Andrey Valiguras - konečně jednou žádný baryton, ale výrazný basista s výbornými hloubkami. Posluchači ve velmi dobře navštíveném chrámě byli nadšeni, potlek, který následoval po dlouhé odmlce k reflexi, nebral konce – kromě toho kompliment také za výborně provedenou brožuru s programem.
Zákaz použití jakýchkoliv materiálů bez souhlasu smíšeného pěveckého sboru Rastislav Blansko.
© 2006 - 2024 by Rastislav Blansko